Jak tohle dopadne...? :)

06.09.2016 23:29

Kniha v anktikvariátu ukrývala dopis na rozloučenou od umírající matky - no řekněte sami, není takový případ dokonalou ukázkou toho, jak někdy život umí trumfnout i ty sebedivočejší zápletky dívčích románů? :)

Když jsem tuhle zprávu objevil, neodolal jsem, abych se s vámi o ni nepodělil - a protože už to tak mám zkrátka nastaveno, hned jsem začal přemýšlet, jak asi celé to pátrání po (dnes už zřejmě dospělé) dcerce může dopadnout: záleží ovšem samozřejmě na tom, jaký žánr z tohohle zahájení takříkajíc rozehrajeme ;)

Červená knihovna aneb pokračování ve stejném duchu? Navrhoval bych, že dcerka přijde jednoho kýčovitě podzimního odpoledne do antikvariátu úplně náhodou a rozhovor o onom melodramatickém nálezu vyslechne jen nedopatřením, zatímco ho bude antikvář líčit náhodnému zákazníkovi. Zbledne (dcera, nikoli zákazník), chytí se za srdce a se zalapáním po dechu zděšeně vzlykne: "Maminko!" Zákazník, mimochodem pohledný mladík, přiskočí a do roka... však to znáte.

Strohá, řekl bych "haileyovská" beletrie semdesátých let by se s tím vypořádala střídměji. Do onoho antikvaríátu totiž chodí také dlouholetý soused zmíněné rodiny, který v majitelově vyprávění pozná jejich osudy. Sám se ovšem Bethaniině matce před lety z mladické nerozvážnosti a kratochvíle dvořil a okamžitě jej sklíčí výčitky svědomí: uvědomí si totiž, že k její nedávné smrti zřejmě poněkud přispěl tím, že ho celá ta léta tajně milovala. Příštích několik let se proto rozhodne Bethany finančně podporovat a poté co uplyne dvacet let - v lidském životě věčnost, v románech Arthura Haileyho půl strany - konečně jí tuto pravdu na své smrtelné posteli vyjeví. Mezičas zabere zevrubné líčení toho, jak se Bethany díky jeho darům vedlo v podnikání.

Thriller? Dopis na rozloučenou psal ve skutečnosti rafinovaný vrah, který tak chtěl odpoutat pozornost od toho, že Bethaniina maminka nezemřela přirozenou smrtí. Udělal ovšem jednu chybu, které si sice nevšiml antikvář ani miliony čtenářů, ale jistý australský hacker, který se rozhodne zpochybnit práci britské policie a...

Hororová zápletka musí být ještě sofistikovanější. Nuže, onen dopis především poté, co jej ocitovala všechna přední světová média včetně Novinek.cz, záhadně zmizí. Na záběrech průmyslových kamer, jimiž je každý správný antikvariát prošpikován, se ovšem zjeví stín, který se po podrobné analýze záznamu nápadně podobá (domněle?) zemřelé matce. Objasnit tuto pochmurnou záhadu by mohla sama Bethany, kdyby ovšem krátce před tím nepřišla o život při bizardní autonehodě - traktor strhl elektrické vedení, které nebohou Beth sežehlo v pouhý škvarek... takže ani nemohla být identifikována, což skýtá další netušené možnosti dějových zvratů. 

Nabízí se samozřejmě nespočet dalších žánrů od fantasy přes pohádky až k (ehm) pohádkám pro dospělé čili erotické literatuře, scénáře si umíte představit sami. Mě ovšem zajímá, jak tenhle případ SKUTEČNĚ skončí. Zaregistrujete-li tedy někdy někdo někde nějaké pokračování - určitě mi dejte vědět... ;)