Man Men aneb reklama v časech Nixona a Marylin Monroe

18.08.2014 02:13

Pár minirecenzí už jsem tady uveřejnil, dnes to ale bude trochu jiné. Rád bych vám totiž tentokrát doporučil nikoli film, ale seriál: konkrétně se jedná o (nepřekvapivě) americké retro Mad Men, které má kromě mnoha jiných i tu neocenitelnou výhodu, že jeho první série pochází už z roku 2007. Pokud se s ním tedy seznámíte podobně jako já až letos, můžete si v klidu pouštět každý večer jeden díl a vydrží vám i tak poměrně dlouho (v USA byla letos na jaře odvysílána první polovina sedmé série a její zbytek, ohlášený zároveň jako závěr celého seriálu, je naplánován k odvysílání na jaře roku příštího).

Mad Men se odehrávají v šedesátých letech v prostředí americké reklamní agentury a leccos vám možná napoví už nádherně stylové vizuály jednotlivých sezón seriálu. A mimochodem, jak na svém  instragramovém účtu  upozornila herečka January Jones, první plakát napjatě očekávané filmové adaptace knižního bestselleru Fifty Shades of Grey se dost podobá jednomu ze starších posterů zmíněného seriálu.

Nádherná blondýnka s dokonalým jménem i postavou je asi největší ozdobou Mad Men, výborných hereckých výkonů je tam ale k vidění víc a přípočíst si můžete i skvělou výpravu s naprosto věrnými dobovými kostýmy a interiéry. Ženské publikum patrně trochu šokuje, jak dokonale šovinisticky mužské postavy zacházejí s něžným pohlavím, a všichni a všude včetně lékařských ordinací (!) neustále hulí Lucky Strike, protože údajná škodlivost cigaret prozatím nebyla spolehlivě vědecky dokázána (což ostatně podle mnohých z nás platí dodnes ;). 

Tím, co mě asi nejvíc zaujalo, je ovšem pozvolné a trpělivé tempo seriálu. Pár dílů to asi bude trvat, než vás dění vtáhne (já sám jsem seriálu přišel opravdu na chuť až kolem třetí epizody), můžu vám ale slíbit, že pokud dáte Mad Men šanci, rychle si na partu kolem Dona Drapera zvyknete a nebude se vám s nimi chtít loučit.

Co se týče případné dabované verze, nepátral jsem po tom nijak zevrubně, ale mám pocit, že žádná česká televize zatím Mad Men neodvysílala. I kdybych se ale mýlil, musím provést doporučení, které platí obecně snad pro všechny mé recenze: rozhodně dejte přednost otitulkované původní verzi! V tomto případě it´s worthy už jen kvůli roztomile starosvětské angličtině z dob, kdy se Amíci teprve chystali dobývat vesmír, ve volbách vybírali mezi Nixonem a Kennedym (schválně si tipněte, na čí straně asi tak mohla stát renomovaná reklamní kancelář Sterling-Cooper) a svět postupně opouštěli krom obou Kennedyů taky Marylin Monroe či Martin Luther King. Ostatně, vše uvedené a leccos z dalších dobových událostí je v seriálu explicitně zmíněno.

Pokud tedy dáte na mé doporučení (85 %), mrkněte na promo první série a případně to s Mad Men zkuste ;)