Plán útěku aneb když se voda v toaletě točí doprava...

03.08.2014 12:51

Čas od času vám tady nabízím své minirecenze na filmové novinky v kinech - naposledy to byl velmi vydařený Walter Mitty, dnes se podíváme na o poznání méně kvalitní, přesto v lecčem pozoruhodný snímeček. Už proto, že v něm spojily své síly legendární akční ikony Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger

A thriller Plán útěku i začíná docela sympaticky, hlavní hrdina v podání Stalloneho (na plátně má mnohem víc prostoru než jeho herecký kolega) prchá z vězení a vzápětí se ukáže, že tam byl jen naoko, aby otestoval "útěkovzdornost" daného zařízení, na což je expert. Jenže nejpozději od patnácté minuty se spustí natolik dementní scénář, že by ho člověk pohledal i ve filmografii obou slavných S, takže se vám po celý film vkrádá otázka, proč se proboha oba staříci spojili právě pro tenhle projekt. 

Jsme ale tak trochu zvyklí, pročež vlastně stačí jen nemyslet na to, jestli by se komukoli vyplatilo investovat obří ranec peněz do "zmizení" nepohodlného kumpána ve vězení plném podobných smolařů, místo aby dotyčný zvolil starou, lacinou a lety prověřenou metodu s betonovýma botama, kulkou do hlavy a dnem moře. No nic. Zaujal výborný (a poněkud opomíjený) James Caviezel v roli ředitele věznice a našly by se i dva tři dobré fóry, plus jeden (asi) nechtěný: to když jeden z vězňů varovně pronese směrem ke Slyovi, ať radši doufá, aby jeho plán "kurva vyšel", načež ho vedle stojící Arnold zcela bezelstně a kamarádsky, s výrazem sedmiletého školáka ve tváři ujistí: "Neboj!". Poprvé a naposled jsem se zasmál nahlas :) 

Režie švédského průměrníka Mikaela Hafstroma je ale naprosto unylá, Stalloneho svěšené koutky očí a Schwarzeneggerova vypelichaná bradka místy k pláči, celkově by se dalo říct, že tenhle plán je zapomenutelný snad do pěti minut. Musím si to ovšem někdy pustit ještě jednou, protože přísahám, že jsem jednu chvíli slyšel Stalloneho postavu tvrdit něco jako: "Voda v toaletě se točí doprava, takže musíme být na severní polokouli". WTF?!? :)))