Začal sjezd spisovatelů. Beze mě

06.06.2015 03:18

Možná, že jste podobně jako já s mírným překvapením zaregistrovali, že včera (pátek 5. června) začala v Holešovicích akce nazvaná Sjezd spisovatelů. Přirozeně jsem se hned v duchu hořce zamyslel nad tím, proč jsem na ni nebyl ani náznakem (aspoň e-mailový spam?) pozván, ale vzhledem k tomu, že se stále ani zdaleka necítím být spisovatelem v kterémkoli smyslu tohoto slova (viz závěrečná odpověď tohoto on-line rozhovoru), přešel jsem ten pomyslný plivanec do tváře ze strany pražské kavárny velkoryseji, než by se možná patřilo, a začetl se raději do projevu, kterým zmíněné setkání jako jedna z prvních řečnic (ano, při použití tohoto podstatného jména jsem stejně jako vy poprvé zpozorněl) obohatila prozaička Petra Hůlová.

Nu, a po přečtení celého jejího příspěvku jsem - mírně vylekán a zároveň s úlevou - dospěl k závěru, že do stejné galaxie jako ona a další účastníci sjezdu patrně ani nikdy patřit nebudu - a to rozhodně nejenom proto, že Ivan Martin Jirous řečený Magor podle mého názoru nebyl nespornou morální autoritou veřejného prostoru, nýbrž jen lyrickým (a to jen ve svých vzácných střízlivých chvílích) ožralou.

Co se týče Petřina projevu, můžete jej sami posoudit zde, podtitulek Ve svém příspěvků zdůraznila zejména roli jazyka v literatuře z dílny iHNed.cz pak považuji za svým způsobem neodmyslitelnou třešničku na dortu.